Nieuwe Noorse Rituximab-studie

 In Behandeling, Onderzoek, Oorzaak

D

e Noorse artsen Mella en Fluge, die eerder bij toeval ontdekten dat het kankermedicijn rituximab werkzaam is tegen ME (Fluge, 2011), zijn begonnen met het selecteren van patiënten voor een nieuw, groter wetenschappelijk onderzoek. De studie begint eind mei; de financiering kwam pas onlangs rond.

Selectie

De deelnemende patiënten worden geselecteerd volgens de Canadese criteria (Carruthers, 2003). Daardoor is het waarschijnlijk, dat het merendeel van de patiënten ME heeft. Volgens informatie uit Noorwegen zal het onderzoek 140 deelnemers tellen.

Werking

Rituximab is effectief tegen ME omdat het B-cellen vernietigt, die een schuilplaats vormen voor latent Epstein-Barr Virus (EBV). Dit virus overleeft daar, in onvolwassen vorm, doordat het de B-cel waarin het zit in leven houdt. Dat verhindert een goede werking van het immuunsysteem, want daarvoor is het juist nodig dat B-cellen regelmatig worden vervangen door nieuwe, flexibele exemplaren. ME-patiënten hebben vermoedelijk onvoldoende afweer tegen latent EBV, zo bleek eerder dit jaar uit Duits onderzoek (Loebel, 2014).

Als de door rituximab vernietigde B-cellen na enige tijd zijn vervangen zal, zo is de theorie, het immuunsysteem weer optimaal kunnen functioneren.

Recommended Posts

Leave a Comment