Vragen bij covid-vaccinatie ME-patiënten

 In Zorg

ME-patiënten vormen geen risicogroep voor een besmetting met corona-virussen maar uiteindelijk komt iedereen aan de beurt in het nationale vaccinatieprogramma tegen covid-19. Niemand is echter verplicht om zich te laten vaccineren. Aan de ME Vereniging Nederland worden daarom regelmatig vragen gesteld over dit onderwerp.

Ons uitgangspunt is dat het belangrijk is om de verspreiding van covid-19 zo goed mogelijk tegen te gaan, zoals wij ook graag zouden zien dat de verspreiding van ME wordt tegengegaan. Vaccinaties kunnen daarin een rol spelen. Een goed dieet met voldoende vitaminen en mineralen en weinig gifstoffen is eveneens van belang, net als u afzonderen als u acute klachten heeft en zorgen voor voldoende luchtverversing.

Drie vaccins

In Nederland worden vooralsnog drie verschillende vaccins ingezet tegen covid-19:

  • AstraZeneca
  • BioNTech/Pfizer
  • Moderna

U mag niet zelf kiezen. Op vragen daarover kregen wij geen antwoord.

Voor alle vaccins geldt dat ze met grote spoed zijn ontwikkeld en het onderzoek naar de effectiviteit nog loopt. Zo is nog niet bekend hoe lang de vaccins werken, noch in hoeverre ze naast het beschermen van de gevaccineerde zelf ook voorkomen dat deze anderen besmet.

Vergelijking

Van deze drie vaccins is volgens het RIVM dat van AstraZeneca het minst effectief. Daar staat tegenover dat dit vaccin op een beproefde manier is ontworpen. De andere twee betreffen een nieuwe soort vaccins. In plaats van een onschadelijk verkoudheidsvirus in te spuiten wordt er een instructie bezorgd in een vetbolletje.

De instructie houdt in dat het lichaam zelf eiwitten gaat aanmaken die een stukje van de buitenkant van het corona-virus voorstellen, waartegen het afweersysteem zich vervolgens zal wapenen. Klassieke vaccins werken anders, dan hoeft het afweersysteem slechts te reageren op het ingespoten (onschadelijk gemaakte) virus zelf, of een deel ervan. Zulke vaccins tegen covid-19 zijn ook ontwikkeld maar ze zijn niet door Nederland ingekocht.

Bij ME gaat de productie van eiwitten soms echter fout, zoals bijvoorbeeld bij het enzym RNase-L dat gefragmenteerd wordt aangetroffen. Het is volkomen onbekend wat er dan met het resultaat van zo’n boodschap kan gebeuren. Ook hebben ME-patiënten moeite met het afbreken van vet. Geen van de vaccins is op ME-patiënten getest, en nagenoeg niet op chronisch zieken in het algemeen.

Advies

De vaccins van Pfizer en Moderna lijken gezien het bovenstaande minder geschikt bij ME, al is daarover nog niets met zekerheid te zeggen. Evenwel blijkt in de praktijk dat bij het vaccin van AstraZeneca ernstige bijwerkingen kunnen optreden, zoals bloedproppen, en wel zodanig dat sommige landen met het gebruik ervan zijn gestopt. Voor alle vaccins geldt overigens dat er direct na vaccinatie sterfgevallen zijn voorgekomen.

De WHO raadt af om u tegen covid-19 te laten vaccineren als u eerder een heftige allergische reactie had op een bestanddeel van het aangeboden vaccin.

Het is uiteraard aan uzelf om eventuele bedenkingen af te wegen tegen het belang om de verspreiding van covid-19 te beperken, en daarbij mede de kans dat u als ME-patiënt besmet raakt te betrekken. Overleg hierover desgewenst met uw arts.

Vaccineren tegen ME?

De ziekte ME wordt veroorzaakt door enterovirussen en zou dus ook kunnen worden tegengegaan door een vaccinatieprogramma. Helaas vindt in Nederland enkel vaccinatie plaats tegen polio 1,2,3. In China wordt de bevolking thans tevens ingeënt tegen EV71, ook wel bekend als polio 4. Dit lijkt effectief tegen een grote uitbraak van enterovirale aandoeningen die al sinds 1997 woedt in Zuidoost-Azië.

UPDATE 15 maart 2021

Het AstraZeneca-vaccin wordt ook in Nederland voorlopig niet meer gebruikt.

UPDATE 20 maart 2021

Het AstraZeneca-vaccin wordt in Nederland weer gebruikt.

UPDATE 2 april 2021

Het AstraZeneca-vaccin wordt opnieuw voorlopig niet meer gebruikt.

Recommended Posts

Leave a Comment