ME en Corona

 In Management

O mdat er veel vragen zijn en er nogal wat misinformatie de ronde doet, zetten we hier op een rijtje wat de uitbraak van het nieuwe corona-virus (SARS-CoV-2, Wuhan-virus) van doen heeft met ME.

Kan het corona-virus ME veroorzaken?

Nee, dat is niet mogelijk. Het is een totaal ander type virus dan de enterovirussen (o.a. polio, coxsackie) die in verband worden gebracht met ME. Corona-virussen bestaan al een tijdje, dus als ze ME konden veroorzaken hadden we dat intussen wel geweten. Meestal worden mensen er alleen verkouden van. Er kan ook een longontsteking of nieruitval ontstaan en dan wordt het gevaarlijk. Sommigen die besmet raken houden na hun genezing klachten over, maar ze krijgen geen ME.

Lopen ME-patiënten een groter risico?

Daar zijn vooralsnog geen aanwijzingen voor. Uit voorzorg beveelt het RIVM echter aan om voorlopig contacten met andere mensen te beperken. Dat is ook omdat de eerste verschijnselen van een corona-besmetting bij ME (en veel andere chronische aandoeningen) lijken op wat men al gewend is (verkoudheid, kuchen, kortademigheid), en dus niet vlot als iets nieuws zullen worden herkend.

Waarom worden er maatregelen genomen?

We zullen moeten accepteren dat er een virus is bijgekomen. Aan medicatie wordt gewerkt, mensen zullen weerstand opbouwen, en misschien komt er een vaccin. Op dit moment dreigt de medische zorg echter te worden overvraagd. Maatregelen zoals het afgelasten van evenementen zijn bedoeld om de verspreiding van het virus te vertragen, zodat het hanteerbaar blijft. Te strenge maatregelen is ook niet goed, want dat ontwricht de samenleving waardoor er minder hulp kan worden verleend en bovendien andere problemen ontstaan.

Is het verstandig om extra voorraden in te slaan?

Daar is geen enkele reden toe. Er zijn geen tekorten, ook niet van bijvoorbeeld pijnstillers. Dat er schappen leeg zijn komt doordat mensen totaal onnodig en heel asociaal zijn gaan hamsteren. Alles wordt gewoon weer aangevuld, de distributiecentra zijn vol.

Is het waar dat ontstekingsremmers een besmetting kunnen verergeren?

Voor alle thuismiddelen tegen pijn of ontstekingen geldt: gebruik ze met mate, anders ontstaan bijwerkingen. Dat is nu niet anders. Houden de pijnklachten aan, dan zijn andere medicijnen nodig, in overleg met uw arts.

  • RIVM, Vragen en antwoorden nieuw coronavirus
  • Erasmus MC, Veelgestelde vragen Corona-virus
  • Recommended Posts

    Leave a Comment