Nieuwe versie Nightingale Definitie

 In Criteria, Oorzaak

O

p het IACFS/ME-congres van 22-25 september te Ottawa presenteerde de Canadese ME-deskundige Byron Hyde de herziene versie van de ME-definitie van de Nightingale Research Foundation. De tekst is nu online beschikbaar op de website van de Hummingbirds Foundation for M.E.

Bloedcirculatie

Hyde ziet ME vooral als een ziekte van de bloedvaten (vasculitis), met als gevolg het disfunctioneren van het centrale zenuwstelsel. Het bloedvolume van ME-patiënten is lager normaal, in extreme gevallen maar de helft van wat een gezond persoon aan bloed heeft. De slechte doorstroming van bloed in de hersenen kan worden gezien op bijvoorbeeld SPECT-scans, als die nauwkeurig worden bekeken.

Enterovirussen

Als oorzaak van ME worden in deze definitie de enterovirussen aangewezen. Volgens de foundation zijn er twee ziektefasen. Tijdens de eerste, acute fase van 2-5 dagen lijkt er nog weinig aan de hand. Maar na een moment van ogenschijnlijk herstel wordt deze gevolgd door de tweede fase, met de bekende kenmerken van ME.

Geen CVS

De eerste versie van de Nightingale Definitie van ME verscheen in 2007. Net als de auteurs van de eerder dit jaar verschenen Internationale Consensus Criteria voor ME, ziet Hyde ME strikt gescheiden van CVS.

Recommended Posts

Leave a Comment