Nieuwe internationale criteria voor ME

 In Criteria

E

en internationaal panel van experts, die gezamenlijk zo’n 50.000 ME-patiënten hebben gediagnosticeerd of behandeld en 13 landen vertegenwoordigen, heeft consensus-criteria gepubliceerd voor myalgische encefalomyelitis. Volgens het panel toont het wetenschappelijk onderzoek van de laatste jaren overtuigend aan, dat er inderdaad sprake is van ontstekingen van het centrale zenuwstelsel, zoals de naam van de ziekte aangeeft.

CVS achterhaald

De experts beschouwen ME als een niet-aangeboren neurologische ziekte met disregulatie van het zenuwstelsel, het immuunsysteem en het endocrien systeem, en gebreken aan met name de cellulaire energie-stofwisseling en het ionentransport. Het panel acht de term ‘chronisch vermoeidheidssyndroom’ misleidend en bestaande criteria voor CVS ongeschikt voor onderzoek naar de ziekte, omdat deze onder meer ook depressie-patiënten toelaten.

Nieuwe diagnostische criteria

Om de diagnose ME te stellen dient volgens het panel voortaan aan de volgende eisen te zijn voldaan.

  1. Neuro-immunologische inspanningsintolerantie, zowel fysiek als cognitief, die het activiteitenniveau met minstens 50% beperkt.
  2. Ten minste een van de volgende neurologische kenmerken: (a) neurocognitieve klachten; (b) pijn, zoals spierpijn, of hoofdpijn achter de ogen; (c) slaapstoornissen; (d) problemen met waarneming en motoriek.
  3. Ten minste een van de volgende immunologische kenmerken: (a) griepachtige symptomen; (b) bevattelijkheid voor virusinfecties; (c) maag/darm-klachten; (d) klachten van de reproductieve of urinaire organen; (e) overgevoeligheid voor voedsel, medicijnen, geuren of chemische stoffen.
  4. Ten minste een van de volgende kenmerken van energieproductie en transport: (a) cardiovasculaire klachten zoals orthostatische intolerantie; (b) ademhalingsproblemen; (c) temperatuurschommelingen; (d) onverdraagbaarheid van extreme temperaturen.

Dit is in het artikel verder uitgewerkt. Volgens de nieuwe criteria vervalt ook de wachttijd van 6 maanden voordat de diagnose mag worden gesteld. De nieuwe criteria voor ME vervangen de Canadese Consensus Criteria voor ME/CVS uit 2003.

Recommended Posts

Leave a Comment