Wat is ME?
Myalgische encefalomyelitis (ME) is een enterovirale, vasculaire neuro-immuunziekte, met een incubatietijd van 3-7 dagen. In de ICD-11 is ME geclassificeerd als neurologische aandoening (8E49). De richtlijnen voor niet-aangeboren hersenletsel (NAH) zijn van toepassing. Geschat wordt dat er in Nederland minstens 14.000 ME-patiënten zijn.
ME heeft gevolgen voor het functioneren van de hersenen alsook voor diverse andere lichamelijke systemen, zoals het immuunsysteem en het cardiovasculair systeem (hart en bloedcirculatie), de energievoorziening en de hormoonproductie. De ziekte is in veel gevallen chronisch en kan een grillig verloop hebben (Ramsay 1986).
Tot 1954 werd ME beschouwd als een vorm van polio (Wickman 1905: ‘superior polio’, naar de locatie van het hersenletsel). Met de inperking van de definitie van polio tot gevallen met (langdurige) verlamming werd een zelfstandige aanduiding noodzakelijk. In vergelijking tot paralytische polio zijn bij ME de hersenfunctiestoornissen dominant (Hyde, 2020). De naam ME (Acheson 1956) geeft correct aan dat het gaat om ontstekingen (-itis) in hersenen (encefalos) en ruggenmerg (myel), gepaard aan spierpijn (myalgie).
Aanvankelijk was ME alleen bekend van polio-uitbraken. Later bleek dat ook andere enterovirussen de ziekte kunnen veroorzaken. Tegenwoordig komt de ziekte overal in de bevolking voor. ME kan worden vastgesteld met een SPECT-scan (Hyde 2020). Het enterovirus is in de acute fase aantoonbaar in het bloed, en kan later nog worden gevonden bij weefselonderzoek (Chia 2005).
Belangrijke klachten bij ME zijn: lichamelijke en geestelijke uitputting, slechte nachtrust, spierzwakte en spierpijn, maag- en darmklachten, moeite met aandacht en concentratie, keel-, neus- en oorklachten, hoofdpijn, gewrichtspijn, duizeligheid en moeite met zien. De meeste patiënten hebben tevens last van een of meer bijkomende verschijnselen zoals fibromyalgie, prikkelbaredarmsyndroom, candidiasis, hypoglykemie of B12-tekort (Stichting ME Research 2015).
Wat is ME?
Mist u informatie? Laat het ons weten!